Een zeer gevoelig zenuwstelsel, misschien herken jij je daar wel in. Prikkels zoals geluiden, licht, geuren en kleuren komen harder binnen. Je staat meer ‘open’ voor deze indrukken dan anderen. Emoties en sfeer pik je dan ook feilloos op wanneer je een ruimte binnen stapt. Hierdoor kan het soms wat meer moeite kosten om de juiste vakantie bestemming te vinden die bij je past. Wij weten er alles van.

Maar ben je op een plek waar je je meteen ’thuis’ en/of prettig voelt, dan kun je ook erg intens genieten. Juist op reis worden de fijne en minder fijne kanten van je gevoeligheid uitvergroot. Omdat je in een andere omgeving bent en dan geconfronteerd wordt met allerlei onbekende prikkels die je van slag kunnen maken, zoals schreeuwende kinderen, een drukke luchthaven, harde muziek, felle lichten, kleine ruimtes met veel mensen tegelijk, airco geluiden, lawaaierige hotelgasten en zo zijn er nog wel meer dingen op te noemen. Maar er kunnen ook veel nieuwe positieve indrukken zijn. Daarom is het juist zo belangrijk om te luisteren naar je gevoel en te kiezen wat jij prettig vindt.

Je houd ervan om leuke dingen te doen, maar wel op jou manier en wat bij jou past. Dus bereid je goed voor, zodat je jouw reis of uitje in ontspanning en vol overgave kan beleven.

Deze tips kunnen je daarbij helpen:

 • Oordoppen
  Wanneer je op reis gaat dan zijn oordopjes de ideale uitkomst. Zeker in een andere omgeving is het fijn als je rustig kunt slapen zonder last te hebben van andere hotelgasten, verkeersgeluiden of andere geluiden buiten je kamer.
 • Vind een balans tussen drukte en rust
  Je wilt dingen zien en beleven, maar soms kan dat overweldigend zijn. Zorg er daarom voor wanneer je een uitje plant met veel indrukken, dat je daarna ook tijd neemt voor je rust en ontspanning om te ontprikkelen. Je kunt dat soms zelfs tussendoor al doen, ga je bijvoorbeeld een toeristische stad in, dan heb je vaak ook wel ergens (stads)parken, kerken of een rustig straatje waar je even kunt gaan zitten in alle rust.
 • Bereid je voor op je uitje of reis, regel zoveel mogelijk vooraf
  Zorg dat je vooraf bijvoorbeeld al toegangskaartjes hebt, zo hoef je niet in een rij te gaan staan. Zoek op internet alvast waar je kunt parkeren zodat je niet heel lang hoeft te zoeken naar een parkeerplek. Reserveer alvast jouw plekje in een restaurant.
 • Nee is ook een antwoord
  Je leeft je als HSP-er vaak heel goed in andere mensen in. Je vind het snel onbeleefd om niet in te gaan op een vriendelijk aanbod of om nee te zeggen. Maar je hoeft niet altijd mee te gaan in wat een ander wil. Laat zien dat je niet die massatoerist bent. Denk ook aan je eigen energieniveau en wat jij nodig hebt om dit te beschermen, je mag dus gerust eens vaker nee zeggen.

Heb je nog een goede tip? Dan mag je deze altijd aanvullen in een reactie onder dit artikel.